donatie

Hoofd Stuk

draag bij aan dit project

Hoofd Stuk is een documentaire in ontwikkeling van Lieke Anna. FilmMoment produceert deze documentaire.

Wat als je moeder wordt getroffen door een hersenaneurysma en van de ene op de andere dag je wereld op zijn kop staat? Het overkwam Lieke Anna op 19 juni 2020, een gebeurtenis met veel impact. Instinctief pakte Lieke Anna, als beeldend kunstenaar, haar camera erbij en begon zichzelf te filmen. Ze legde daarmee haar gedachten, gevoelens en vragen van de afgelopen tijd vast en wist direct: dit verhaal moet verteld worden. Niet alleen vanwege haar eigen ervaring, maar ook omdat zoveel mensen in hetzelfde schuitje zitten of terechtkomen en dit zich toch vaak in de schaduw afspeelt. Vanuit deze gedachtegang is de documentaire ‘Hoofd Stuk’ nu volop in ontwikkeling.

Tikkende tijdbom
Ongeveer 400.000 Nederlanders hebben een hersenaneurysma, oftewel een tikkende tijdbom, in hun hoofd. Wanneer zo’n tikkende tijdbom afgaat overlijdt 33,3% van de getroffenen binnen drie maanden. Een groot deel van de mensen die het overleven houdt er levensingrijpende restverschijnselen aan over. Zo ook de moeder van Lieke Anna. Bovendien kan het erfelijk zijn, een belangrijk en onzeker vraagstuk voor Lieke Anna. Wil je namelijk weten of jouw hoofd ook stuk is? En wat betekent dit voor jouw diepste stukje zijn, jouw identiteit? “Want wie ben ik nog, nu mijn mama niet meer mijn mama is?”

Zoveel vragen, zoveel gevoel
Onmacht, verdwaaldheid, onzekerheid, schuld, verdriet, verlangen, alle verschillende gevoelens, gedachten en vragen krijgen op een integere en artistieke wijze ruimte in de documentaire. Hoe ga je bijvoorbeeld om met zo’n groot verlies? Het verlies van je moeder zoals je haar kende en het verlies van de relatie die je met haar had. Hoe mooi zou het zijn als dit soort ervaringen en vraagstukken niet meer worden weggestopt, maar juist gedeeld worden met elkaar? Dat is wat deze documentaire in gang hoopt te zetten.

De documentaire wordt geregisseerd door Lieke Anna, met FilmMoment als producent. Voor het realiseren van de documentaire is er ook een crowdfunding gestart. Stichting Social Film steunt de realisatie en impactcampagne van Hoofd Stuk.

Directors statement

Lieke Anna: “Hoofd Stuk  is een documentaire waarvan ik nooit had gehoopt hem te moeten maken. Maar het verhaal koos mij en ik kies ervoor om het verhaal te delen

Omdat het niet alleen mijn verhaal is, maar het verhaal van vele geliefdes, dochters, zonen, vrienden, zussen, broers, moeders en vaders die te maken krijgen met de impact van hersenletsel dat zich in de luwte afspeelt en daaruit gehaald mag worden. En dat ga ik doen door het maken van deze documentaire.

Als regisseur én hoofdpersonage in de film Hoofd.Stuk. is het mijn taak om zowel het verhaal te waarborgen als zelf open en eerlijk te delen. Mijn werk als fotografisch zelfportret kunstenaar (alle foto’s in dit document zijn bijvoorbeeld van mijn hand) is een ontzettend belangrijk onderdeel van wie ik ben. Mijn kunstwerken zijn als een dagboek voor me. Ik verwerk er mijn gevoelens en gedachtes in en deel daarmee verhalen omtrent verlies, rouw, zoekende zijn in het leven en onzekerheden.

Deze manier van verwerken is ook een belangrijk onderdeel van de film en zal terug te zien zijn in de filmische scènes waar je mij als maker, als dochter, als hoofdpersonage, beter leert kennen.”